gedicht.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
'Gedicht, Rijmkonijm.'
 
  
Zoekt u een gedicht voor een vertrekkende collega?
Klik dan hier!
  
Gedichtjes in de wacht:  
- een gedicht met een boodschap, zoals de ouderwetse kinderboeken. Boodschap 1 of meerdere van de volgende:
1. Wees altijd bereid om zaken uit verschillende perspectieven te zien
2. In het hier en nu is er nooit een probleem. Er is alleen maar wat er is
3. Sluit vrede met wat je niet kunt veranderen aan jezelf. 
Zelf een idee? Klik dan hier of elders op "Roept u maar!" Gelegenheidsgedichtjes schrijf ik niet meer, dus kom niet aanzetten met oma die jarig is, de geboorte van uw kleinkind etc.
  
Wilt u iets aan me kwijt? Mail dan naar gedicht@gmail.com (driewerf hoera voor het spamfilter!).
Cryptoscores
 
Peet
106
Bliss
74
Mammoet
44
Mis
43
Robert-Jan
34
Elmar
20
Sparce
9
Gerda
8
Gewebkijk       
6
Vriendje van Peet
3
Dagmar
1
Josefini
1
Sjak
1
Verzoekjesklassement
 
Weesblij
39
Josefini
34
Mis
21
Daphne
18
Claudia, Peet
11
Isabella
10
Beernd
8
Sparce, Deh Haagh
6
Gerda, Rozebeer
4
Deviant, Peter, JPK
3
Bliss, Heleen, Marco, Marina, Mammoet, Petra, Roderick, Spammie
2
A., Alijne en Janine, Dirk, Funkyspam, Gewebkijk, Henkjan, Hubbers, I., Ina, Indica, Joke, Karolien, Lisa, Maaike, Marleen, Mariëlle, O., Peter en Petra, Randy, RJ, Sander, Sunbeam, TulipFairy, Various, Vlerx, Xixulon, Zezunja, zus van Beernd
1
 
Moblog
Google
De trend van de punt. En de hoofdletter
Zaterdagavond laat reed ik over de A4 en las boven mijn hoofd: "Gordels om. Ook achterin". Nou zat er voor de verandering eens niemand achterin mijn lieve Aygootje, en zelf droeg ik zoals gewoonlijk braaf mijn gordel, maar toch was ik gegrepen door de tekst. Dat kwam door die punt. Vroeger, dacht ik bij mezelf, laten we zeggen: in de jaren tachtig, zou daar hebben gestaan: "Gordels om, ook achterin!". Dat klinkt nu hopeloos ouderwets (ik chargeer). Tegenwoordig is het hip om zinnen in stukken te hakken, à la Aaf en à la Jip & Janneke. (En Annie MG doet dat echt, kan ik jullie verzekeren. Ik lees zeer veel Jip en Janneke-verhaaltjes en weet tot in de puntjes (...) wat Jip&Janneke-taal inhoudt.)

Waarom is het hip om een zin in stukken te hakken? Ten eerste natuurlijk omdat het een onderscheid biedt met wat eerder was. Zo is Times New Roman niet hip meer, omdat het lettertype je onmiddellijk doet denken aan halverwege de jaren negentig toen Microsoft het immens populair maakte. Dat heeft weinig te maken met het lettertype an sich, zeg ik als lettertypenleek. En de stonewashed spijkerbroek heeft jarenlang associaties opgeroepen met junks en ander straatarm volk, puur omdat die broek sinds halverwege de jaren tachtig niet meer in de mode was. Tegenwoordig kan de stonewashed spijkerbroek weer wél (als ik me niet vergis), omdat de jaren tachtig weer in de mode zijn. Dat heeft dus evenmin te maken met die broek zelf, maar meer met de context.

Bij de in stukken gehakte zinnen speelt er meer dan puur mode. We lezen steeds meer van scherm en houden daarom van korte zinnen. Er wordt gesms't en getwitterd dat het een lieve lust is: het kort houden van je zinnen is tot kunst verheven. Zelf knip ik mijn zinnen óók zoveel mogelijk in stukken, zowel op mijn werk als privé. Dat ik de NRC.next lees, versterkt die neiging alleen nog maar (op mij werkt schrijfstijl besmettelijk). Ik heb er dan ook niets tegen, behalve dan tegen één aspect van het in stukken hakken. Ik vergelijk sinds jaar en dag zaken graag met mijn Koos Postema-gevoel, en dat doe ik ook nu weer. Een in-stukken-gehakte zin geeft mij het Koos Postema-gevoel: het boezemt me in, ik ben onder de indruk. Tegen wil en dank. Koos Postema straalt met zijn rust en langzame bewegingen iets uit waardoor ik geloof dat hij enorm belangwekkende dingen te vertellen heeft. Toch heb ik nooit iets enorm belangwekkends van hem vernomen - ook niet minder belangwekkend dan van andere BN'ers, maar die wekken dan ook meestal niet zo'n indruk. Hoewel... Ivo Niehe. Ruud de Wild. Henkjan Smits. Maar toch.

Vooral het tweede deel van de zin - of dus eigenlijk: het tweede zinnetje - krijgt zoveel nadruk, dat ik er bijzonder veel waarde aan ga hechten. Vergelijk de volgende twee zinnen eens:

"Ik hou van chocolade en van koekjes."

"Ik hou van chocolade. En van koekjes."

De eerste zin is heel straight maar ook tamelijk vluchtig - hij is voorbij voor je het weet en je bent haast alweer vergeten waar ik zo van hou (reminder: chocolade en koekjes). De tweede zin komt met die toevoeging van de koekjes - in eerste instantie tamelijk achteloos, alsof je die koekjes vergeten was te noemen en ze er snel nog even achteraan gooit terwijl je eigenlijk al klaar was met praten. Maar in tweede instantie zijn die koekjes kennelijk toch wel belangrijk genoeg om er een hele zin aan te wijden. Het maakt me opmerkzaam. "En van koekjes." Koekjes? Waar?

En dat vind ik dus een beetje jammer aan de in-stukken-gehakte zinnen. Dat ze die koekjes zo belangrijk maken, terwijl het in-stukken-hakken meestal gewoon een maniertje is van de schrijver die met z'n tijd mee wil gaan. Hij bedoelt er niets mee. De tweede zin heeft feitelijk geen andere betekenis dan die eerste.

(Het is allemaal geen halszaak natuurlijk, deze hele kwestie. Maar zoveel gedachten heb ik niet tegenwoordig, dus áls ik er eens eentje heb, dan deel ik 'm graag :-))

Reacties

gewebkijk op 22-09-2009 00:09
graag gelezen.
mirjam op 22-09-2009 09:05
Je schrijft erg goed. Het is steeds weer leuk om te lezen.
 
Mijn complimenten!
 
Liefs van Mirjam
mirjam op 22-09-2009 09:10
Of... Je schrijft erg goed, het is steeds weer leuk om te lezen. Mijn complimenten!
Of... Je schrijft erg goed. Het is steeds weer leuk om te lezen, mijn complimenten!
Of... Je schrijft erg goed, het is steeds weer leuk om te lezen, mijn complimenten!
 
Haha... De laatste optie vind ik wel het makkelijkst, hoef ik de shift knop minder in te drukken.
gedicht op 22-09-2009 20:42
Bedankt! En zo :-)
Coco op 27-11-2009 11:42
Met plezier gelezen!
investeerinditboek op 27-11-2009 22:26
U heeft volstrekt gelijk vind ik, waarnaast ik u ook nog succes met uw site wens.
 
Met vriendelijke groet.
 
Patricia Achenbach
 
 
bernard op 04-12-2009 10:43
In dit voorbeeld zou natuurlijk ook een gevoel van gebiedende wijs bedoeld kunnen zijn, wat m.i. in dit voorbeeld overigens geheel terecht is.
 
In alle andere gevallen vind die staccato-stijl ook erg vervelend lezen. Vergis ik me of hoor je de punten steeds meer uitgesproken worden door de "taalmakers" (beleidsmakers, bestuurders en politici e.d.)?
 
Leuk stukje overigens !
 
Groet,
bd
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl