gedicht.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
'Gedicht, Rijmkonijm.'
 
  
Zoekt u een gedicht voor een vertrekkende collega?
Klik dan hier!
  
Gedichtjes in de wacht:  
- een gedicht met een boodschap, zoals de ouderwetse kinderboeken. Boodschap 1 of meerdere van de volgende:
1. Wees altijd bereid om zaken uit verschillende perspectieven te zien
2. In het hier en nu is er nooit een probleem. Er is alleen maar wat er is
3. Sluit vrede met wat je niet kunt veranderen aan jezelf. 
Zelf een idee? Klik dan hier of elders op "Roept u maar!" Gelegenheidsgedichtjes schrijf ik niet meer, dus kom niet aanzetten met oma die jarig is, de geboorte van uw kleinkind etc.
  
Wilt u iets aan me kwijt? Mail dan naar gedicht@gmail.com (driewerf hoera voor het spamfilter!).
Cryptoscores
 
Peet
106
Bliss
74
Mammoet
44
Mis
43
Robert-Jan
34
Elmar
20
Sparce
9
Gerda
8
Gewebkijk       
6
Vriendje van Peet
3
Dagmar
1
Josefini
1
Sjak
1
Verzoekjesklassement
 
Weesblij
39
Josefini
34
Mis
21
Daphne
18
Claudia, Peet
11
Isabella
10
Beernd
8
Sparce, Deh Haagh
6
Gerda, Rozebeer
4
Deviant, Peter, JPK
3
Bliss, Heleen, Marco, Marina, Mammoet, Petra, Roderick, Spammie
2
A., Alijne en Janine, Dirk, Funkyspam, Gewebkijk, Henkjan, Hubbers, I., Ina, Indica, Joke, Karolien, Lisa, Maaike, Marleen, Mariëlle, O., Peter en Petra, Randy, RJ, Sander, Sunbeam, TulipFairy, Various, Vlerx, Xixulon, Zezunja, zus van Beernd
1
 
Moblog
Google
De laatste ijstijd
En zo kan het gebeuren dat je log zomaar een langzame dood sterft. Altijd nog beter dan een langzame, pijnlijke dood, maar toch. Misschien zijn het de zwangerschapshormonen die me zo inspiratieloos maken. Aan de andere kant: het kan evengoed de voltooiing zijn van een proces dat zich al jarenlang aan het voltrekken is. Je kunt die hormonen ook niet van alles de schuld geven, dat is wel erg makkelijk.
 
Neem nu het verzoek van Daphne: een gedicht over hoe wij onze kinderen later vertellen over de goede, oude tijd toen er nog sneeuw viel en natuurijs bestond. Dat verzoekje staat er volgens mij al een jaar of zo, en nóg is er geen gedichtje aan gewijd. Zo'n langstaand verzoekje is niet goed voor mijn werklust: het voelt nu te veel als een taak in plaats van als een uitdaging. Maar nieuwe verzoekjes die zo af en toe binnen komen, negeer ik dan weer compleet. Nou zijn het wel altijd verzoekjes om gedichtjes voor de crècheleidster, voor sinterklaas, enzovoorts, maar toch. Iets meer beleefdheid had ik mezelf toch wel toegedicht (ahum).
 
Ik zal daarom maar weer eens een poging doen om met frisse blik naar Daphnes verzoekje te kijken. Het helpt misschien als u met gevat, sprankelend commentaar komt en nieuwe uitdagingen aan mijn voeten weet te werpen, zonder daarbij de verwachtingen bij voorbaat hoog te spannen. Alvast veel succes gewenst.
 
En laat ik dan maar in godsnaam aan dat gedichtje beginnen. 
 
 
 
Je kunt die muts wel afdoen nu.
Ontwikkel jezelf maar van die sjaal.
Met dertien graden boven nul
is dat wat theatraal.
 
Alsof je stiekem maar blijft hopen
dat Sipkema weer heve sil,
door god persoonlijk weergezonden
 om ijs, om pret, om ’s hemelswil

Vergeet het kind, het is voorbij,
het zal nooit vriezen, sneeuwen weer.
De jaarrond herfst bezit ons land
en koek en zopie is niet meer.

Reacties

Josefini op 05-01-2009 00:40
't Is een mooi gedicht, mooie loop zit er in. Maar als ik hem zou moeten schrijven, dan zou ik er meer melancholiek in stoppen. Dit gedicht vind ik eerder een beetje somber.
 
Dit is de persoon die ik voor mij zie en bovenstaande gedachte uitspreekt:
 
Wat afwezig staat hij voor het raam,
naar het miezerige weer te kijken,
die sombere, oude man met pijp,
met vingers die zijn snor gladstrijken,
 
diepe groeven in zijn vermoeid' gelaat,
verraden een moeizaam, zwaar bestaan,
met veel ellende, moeilijkheden,
maar 't is bijna met zijn zijn gedaan,
 
toch wil hij zijn kindskinderen vertellen over,
toen, wat zich slechts vertellen laat,
in woorden van melancholie,
helaas, 't lukt niet, daar hij dát vroeger haat...
Josefini op 05-01-2009 00:43
En voor het overige: het inspiratieloos zijn is bij 'de oude garde' (niet leeftijdgebonden) ook aanwezig. Dus het zullen wel geen hormonen zijn. Of misschien deels.
 
Misschien bij de verzoekjes standaard een interactie tussen jou en de verzoeker (bijv. in de vorm van de een een couplet en de ander ook)?
Of een estafettegedicht?
 
Stoppen is geen optie, D.! ;)
gewebkijk op 08-01-2009 13:13
sprankelende reactie josefini..!
...
Josefini op 09-01-2009 00:43
@ Gewebkijk: thanks! Ik vraag me trouwens af of er ontwikkelingen zijn bij Gedicht... daar zij nog helemaal niet heeft gereageerd. 
gedicht op 09-01-2009 09:11
Geen ontwikkelingen hoor! De baby mag nog tot het begin van de lente in mijn buik blijven, als het goed is. Ik was gewoon weer eens laks met reageren. Wat niet wegneemt dat ik jullie reacties (en vooral het gedicht van Fini) zeer waardeer! Tja, misschien is het een bitter gedicht geworden... ik ben wel benieuwd waarom de bittere man met de pijp zijn melancholische verleden haat? Wat is er met hem gebeurd, Josefini?
moeilijkpraturt op 09-01-2009 09:27
ik vraag mij dat ook af, Josefini. Waar is die man melancholisch over?.
Voor jou is het misschien duidelijk, maar de lezer heeft niet dezelfde associaties als jij.

Josefini op 12-01-2009 10:21
*fantaseert* Hij heeft gewoon een moeilijk leven gehad en, terugkijkend, zou hij willen dat hij mooie dingen te vertellen had, maar al die nare herinneringen komen bovendrijven.
gewebkijk op 12-01-2009 10:43
verzoekje! ;
tot dan toe enig(s) kindje,
krijgt er een broertje of zusje bij...
...
veldmuis op 13-01-2009 10:46
@Fini: Arme man met de pijp! Ik hoopt dat er toch nog wat geluk voor hem volgt in zijn laatste levensdagen...
 
@Gewebkijk: hee, dat is wel een heel toepasselijke! Wel een goeie. Ik vraag het mezelf ook af, hoe dat zal gaan met Juna en haar babyzusje. Ben zelf enig kind dus het is voor mij onontgonnen terrein...
gedicht op 13-01-2009 10:48
Hmm, dat was ik dus...
gewebkijk op 13-01-2009 10:54
de afvragende vorm is hier wel toepasselijk.
 
je vroeg om een uitdaging, dus be my guest...!
...
het is natuurlijk enorm leeftijdgebonden.
shari op 24-01-2009 11:38
  hye 
op 11-02-2009 20:08
Heeeey
daphnevanstaveren op 15-02-2009 20:39
Ik heb het gemist!!! Mijn vraag, mijn overbodige vraag (want het is berekoud geweest, met echte natuurijs en sneeuw) is beantwoord en ik heb het gemist!

Ik schaam mij, Gedicht!
 
Het was overigens wel een bijzondere januari, met sneeuw en natuurijs en een echte marathon op natuurijs en heel, heel, heel even de illusie dat het er misschien toch nog van zou kunnen komen: De elfstedentocht... Totdat het begon te dooien en uit het hoge Noorden klonk: Het ken net.
gedicht op 18-02-2009 21:24
@Daphne: ik kan het je niet kwalijk nemen, zelf kom ik hier ook niet zo vaak tenslotte... 
Tja, het is nu alweer 18 februari en het moet wel gek lopen wil er nog een elfstedentocht komen (al hebben we de afgelopen jaren wel wat vrieskoude maarts (maarten?) gehad. Met min zeventien en zo. Ik hoop het toch  niet!
gfgg op 22-04-2009 05:30

勇士们,用你们的智慧与实力.2009最新网络游戏去争夺属于个人的荣耀.策略类游戏光环,体会专属于.策略小游戏战神不败副本是《战神不败.策略游戏众多系统中亮点.策略游戏下载和平时期可以.大游戏通过副本达到练兵.即时战略的效果玩家可以.即时战略游戏依靠自己的力量.免费网络游戏单刷副本,前提是.免费网游你要有充足的兵源.免费游戏副本里的每个.免费游戏下载npc的特性每个副本.免费在线游戏相当于一个关卡.魔兽里面各不相当. 魔兽sf若只是使用一种战术.魔兽世界单机版一种兵力搭配组合.网络游戏是要损耗巨大兵力.小游戏我们知道地形.永久免费网游的部队造成影响.游戏若能够很好地运用.游戏下载此特性就可以做到.在线游戏以少胜多在以冷兵.战略游戏器时代战争为主.战神2线的魔幻战略类.战神不败网游《战神不败》中.战神世界如果想称霸天下.战争类游戏就得对人力的运用.战争游戏有充分认识尤其.最好玩的网游注重对英雄的招募.最新免费网络游戏积极地创造条件.最新免费网游让每个玩家都.最新网络游戏能够成长为决胜.最新网游千里的神算子《战神不败》.最新游戏的内政方式是根据玩家需求进行改进做到简单明了。

 

gfgg op 22-04-2009 05:34

The other downsidelotro goldto more traditionallotro goldinvestments ishdro golddigital mp3 playerexception of stock20gb mp3 playerdividends, theymp3 player with videodo not producecheap cell phonescash flow andusb mp3 playersall requiremp3 player usbthat you sacrificeflash mp3 playerliquidity in orderdigital camcordero invest Theredigital camcordersinvesting and thatmp3 mp4 playerreal estate as an alternative investment vehicle.

 

gfgg op 22-04-2009 05:35

First market basedmp4 playerinvestmentscheap mp3 playersare historicallycheap mp3 playermore risky.buy mp3 playerSure the marketwowhas gone upbuy mp3 players(overall)in thebest mp3 playerpast century1GB MP3 PLAYERbut just ask1gb mp3 playerssomeone whomp4 playerswas set tomp3 mp4 playerretire this yearmp3 player 2gb videoif their marketphons cellinvestments makemp3 player wholesalethem comfortable60 70 wowimportance of market timingworld of warcraft keyon one's financiallord of the rings online goldsuccess with theselotro goldinvestment alternative investment vehicle.

 

gfgg op 22-04-2009 05:36

If you do not wantplay war gamesyou won’t.compte wowIf you do to learnwow comptethe language,wow accounttake control.wow accChoose contentclé cdof interest,cd keyyou wantwow kaufento listen towow authenticationand read.cell phone accessoriesSeek out thewotlkwords and phraseswrath of kingthat you needwow cardto understandwotlkyour and reading.karte wowDo not waitcarte wowfor someonewow europeelse to showworld of warcraft buy goldyou the languagewow oronor to tellgold wowyou what tomp3 playerdo Discover战神不败网游下载the language by yourself, like a child growing up.

 

gfgg op 22-04-2009 05:37

Listen wherever youwoware on youreve iskMP3 player.mp3 playersRead whatcell phonesyou are to.portable mp3 playersListen to andportable mp3 playerread thingshandys Listen to 4GB MP3 PLAYERthat you like,2GB MP3 PLAYERthings that youcanon digital cameracan understand,dvd playeror even partlywowunderstand.wow compteare historically魔兽战争网游下载reading youhandy will get used to the language.

 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl