gedicht.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
'Gedicht, Rijmkonijm.'
 
  
Zoekt u een gedicht voor een vertrekkende collega?
Klik dan hier!
  
Gedichtjes in de wacht:  
- een gedicht met een boodschap, zoals de ouderwetse kinderboeken. Boodschap 1 of meerdere van de volgende:
1. Wees altijd bereid om zaken uit verschillende perspectieven te zien
2. In het hier en nu is er nooit een probleem. Er is alleen maar wat er is
3. Sluit vrede met wat je niet kunt veranderen aan jezelf. 
Zelf een idee? Klik dan hier of elders op "Roept u maar!" Gelegenheidsgedichtjes schrijf ik niet meer, dus kom niet aanzetten met oma die jarig is, de geboorte van uw kleinkind etc.
  
Wilt u iets aan me kwijt? Mail dan naar gedicht@gmail.com (driewerf hoera voor het spamfilter!).
Cryptoscores
 
Peet
106
Bliss
74
Mammoet
44
Mis
43
Robert-Jan
34
Elmar
20
Sparce
9
Gerda
8
Gewebkijk       
6
Vriendje van Peet
3
Dagmar
1
Josefini
1
Sjak
1
Verzoekjesklassement
 
Weesblij
39
Josefini
34
Mis
21
Daphne
18
Claudia, Peet
11
Isabella
10
Beernd
8
Sparce, Deh Haagh
6
Gerda, Rozebeer
4
Deviant, Peter, JPK
3
Bliss, Heleen, Marco, Marina, Mammoet, Petra, Roderick, Spammie
2
A., Alijne en Janine, Dirk, Funkyspam, Gewebkijk, Henkjan, Hubbers, I., Ina, Indica, Joke, Karolien, Lisa, Maaike, Marleen, Mariëlle, O., Peter en Petra, Randy, RJ, Sander, Sunbeam, TulipFairy, Various, Vlerx, Xixulon, Zezunja, zus van Beernd
1
 
Moblog
Google
De boezeroen (part X)
 
Op verzoek van Josefini, die me dit geweldige plaatje bezorgde, nogmaals een poging tot een gedicht over de boezeroen. Deze keer geen klankdicht, mag ik hopen.
 
 
 
Ze roept haar zoon, 't is etenstijd,
de pan met prak staat op het vuur
Die verdomde puberteit!
't loopt al tegen zeven uur
 
en nog dat snotjong buiten!
't Is een schande voor de buurt
Ze zullen vast en zeker denken
dat zij hem naar buiten stuurt
 
Dus nu blèrt ze nog wat scheller,
nog wat harder het getier
"Jezus, Jan, jij kleine etter,
kom je godverdomme hier!!!"
 
Daar komt Jan, op luie sloffen
met z'n bal onder z'n arm
Heel de dag weer naar de knoppen,
en 't was zo lekker warm...
 
Zie zijn moeder daar nu hangen
uit het raam, in boezeroen!
Opeens voelt hij tranen branden,
krijgt hij zo met haar te doen
 
Haar gesloof voor al haar kinders,
haar geploeter met de dweil
En hij maar lekker shaggies roken,
't is toch eigenlijk geen stijl
 
"Moeders!" roept hij, "mams!
Pleur de prak maar op het bord!"
Zo, hij heeft weer laten zien
dat hij wel weet hoe 't hoort.
 
En boven geeft hij aan die vrouw,
dat blèrend wijf in boezeroen
voor het eerst in vele jaren
weer een klappend dikke zoen.
 

Reacties

Beernd op 02-04-2004 22:06
LOL, een smartlap met happy end!
Josefini op 03-04-2004 10:58
met een griffel, geweldig, D., precies het sfeertje dat ik voor ogen heb. Énook kén: mijn vader is opgegroeid in de Jordaan, mijn oma had deze moeder kunnen zijn, met al haar kinders en het geploeter. En veel vrouwen blèrden uit het raam dat de kinders boven moesten komen.
 
Het is inderdaad een smartlap met een happy end ! Ik zal hem aan mijn vader laten lezen. Bedankt, petje af,

J op 03-04-2004 11:34
mooi!
kan dat eigenlijk Beernd, een smartlap met een happy end?
Beernd op 03-04-2004 11:52
Me dunkt dat dat kan: zie het gedicht bovenaan deze pagina! Want het is typisch zo'n smartlap, toch? De eenvoudige omstandigheden, de ouder- en kinderliefde, het geploeter, al die dingen meer. De woordkeus ook. Dat het joch tranen voelt branden, lol! Alleen gaat er normaal iemand dood op het end, en hier niet. Prachtig toch! Doet me denken aan een bepaald effect in de muziek, waarbij je voelt, o jee, nou gaan we in mineur, en op het laatste moment wordt het toch omgebogen in een optimistisch majeur. Mooi effect is dat.
J op 03-04-2004 12:14

het effect is zeker mooi!

Beernd op 03-04-2004 12:58
Ja, ik vind het een prachtig effect! Zeker als het door een goede componist wordt gebruikt… Het is een modulatie waarbij je er gebruik van maakt dat een dominant septiemakkoord hetzelfde klinkt als een dubbelverminderd septiemakkoord in een toonsoort een half toontje lager. Normaal hoort zo'n dubbelverminderd septiemakkoord in een mineurtoonsoort, maar je kunt 'm ook onverwacht laten oplossen in de bijbehorende majeurtoonsoort, en dat geeft zo'n optimistisch effect als in dit gedicht. (Goed opgelet, hè, bij harmonieleer! Studenten die net iets geleerd hebben zijn vaak een beetje pedant, maar dat is om te oefenen: of ze wel goed weten hoe het zit… Dus neem het me maar niet al te kwalijk. :-) )
Gedicht op 03-04-2004 20:48
Wederom bedankt! Ikvoelde inderdaad tijdens het schrijven verwantschap met de smartlap, maar ook met van die typische jongensboeken zoals de Bob Evers-serie (ik heb ze vroeger nooit gelezen, maaronlangsaan vriend wat voorgelezen / door hem voorgelezen geworden). De muziektheorie van Beernd klinkt indrukwekkend maar nogal onbegrijpelijk voor mij... Hoewel ikorgel en piano heb bespeeld, ben ik nooit veel verder gekomen dan het verschil tussen mineur en majeur, en dan nog alleen gevoelsmatig. Akkoorden als C9 enEm7 etc. speelde ik wel op het orgel, maar dan kende ik gewoon de grepen. De systematiek van dat alles heb ik helaas nooit begrepen - en misschien niet eens willen begrijpen ....
Er is zeker niet een heel kort, duidelijk en inspirerend boekje dat je zelfs met de grootst mogelijke concentratiestoornis kunt lezen, waarna je alles van harmonieleer weet?
Beernd op 04-04-2004 10:22
Ehm… weet ik niet. Maar als je het tegenkomt, geef je dan even een seintje?
oedefa op 05-04-2004 16:30
Wat loopt deze mensen studie woordertjes te zechen, tarrr. Ik ben marokaan, ik begrijp niet veel van woordetje die die menzen gebruiken in die verhaaltjes van jullie daarboven. Kunnen jullie mischien even normaal praten.
 
dank u wel
 
een echte marokaan
C. op 06-04-2004 10:33
D,
Je hebt jezelf overtroffen met de Boezeroen part (X) ik vind het grove taalgebruik erg leuk!! Ik wacht met smacht op je volgende gedichtje!!
 
ps: oedefa, ik ben een echte nederlander maar ik begrijpook geen reet van die woordetjes daarboven hoor!!
 
C.
gedicht op 06-04-2004 13:15
@ oedefa: tja, ik begreep dus zelf ook niet helemaal wat Beernd allemaal geleerd had, maar ja: that's life. Er zijn miljoenen internetpagina's te vinden die voor mij onbegrijpelijk zijn (als je de engelstalige meetelt), en dat zal voor iedereen wel gelden. Maar goed, ik neem aan dat het gedicht zelf wel te doen was!
 
@C: Bedankt! Ben jij trouwens nicht C of een andere C? Overigens blijf ik de reacties op gedichtjes verwarrend vinden.Het gedichtvan de boezeroen part (X) had ik gehaast geschreven, omdat ik eigenlijk weg moest. 'n Schets: vriend staat beneden met jas aan te wachten om weg te gaan, ik roep: "Nog drie minuten!" omdat ik de laatste drie coupletten nog moet. Gehaast tik ik door, klik op "Opslaan", zet de PC uit en ren de trap af. En dan bij terugkeer al die reacties! Er zitten weinig dichterlijkheden in, geen alliteraties, het ritme klopt niet helemaal en sowieso is het vrij simpel. Toch krijg ik op dit gedicht veel meer positieve reacties dan op andere, waarbij ik somsecht mijn best heb gedaan om er iets van te maken. Zo vind ik zelf die over de glaasjes whisky en die over sneeuw en lentewaarschijnlijk de meest geslaagde gedichtjes (zo even uit het blote hoofd). Maar dit is wel erg nuttig: ik leer vanzelf wat mensen leuk vinden om te lezen! Dus ga vooral door met commentaar geven, ofhet nu positief of negatief is!
Josefini op 06-04-2004 16:20

Ik denk dat het misschien juist de gehaastheid is die de sfeer erin heeft gemept. Misschien ben je bij andere gedichten meer bezig met de vorm dan met de emotie. Somszit techniek creatie in de weg. En op een ander moment zorgt techniek voor een mooi afgekaderde creatie, waardoor de verplichting over vorm na te denken ervoor zorgt dat je ook meer erover nadenkt wát die emotie, die je eruit wilt laten komen, nou precies is. (Bijna niet doorheen te komen, die laatste zin, he?). Trouwens, ik heb bij de poll aangegeven, dat het mij niet uitmaakt of het rijmt, of er ritme in zit, want het gaat volgens mij alleen maar om de emotie die het bij je oproept.

beernd op 11-01-2006 14:45
heeeeeeeeeeeeeeeey, wist nog mejuuu ? al'ls goe ja
 
 
 
ééj kwil mo effe zegn.. hvj !
 
ben nu effe weg één gon pafn doej !
 
kusjhvj soo much
 
zend were plzz. !
>> ton ziek blij
andrs nie. ton vermoorduk je !
 
grapku
 
 
wit ju nog uze eerst e kus é .. miguel in klasse hih .. kvoent massaal grappig !!! iedreen zat drup te kiekn é wok de leerkrachte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hate you .. marieke !! hate you .. gpakt miguel nie of va mu !
 
andr's nie
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl