gedicht.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
'Gedicht, Rijmkonijm.'
 
  
Zoekt u een gedicht voor een vertrekkende collega?
Klik dan hier!
  
Gedichtjes in de wacht:  
- een gedicht met een boodschap, zoals de ouderwetse kinderboeken. Boodschap 1 of meerdere van de volgende:
1. Wees altijd bereid om zaken uit verschillende perspectieven te zien
2. In het hier en nu is er nooit een probleem. Er is alleen maar wat er is
3. Sluit vrede met wat je niet kunt veranderen aan jezelf. 
Zelf een idee? Klik dan hier of elders op "Roept u maar!" Gelegenheidsgedichtjes schrijf ik niet meer, dus kom niet aanzetten met oma die jarig is, de geboorte van uw kleinkind etc.
  
Wilt u iets aan me kwijt? Mail dan naar gedicht@gmail.com (driewerf hoera voor het spamfilter!).
Cryptoscores
 
Peet
106
Bliss
74
Mammoet
44
Mis
43
Robert-Jan
34
Elmar
20
Sparce
9
Gerda
8
Gewebkijk       
6
Vriendje van Peet
3
Dagmar
1
Josefini
1
Sjak
1
Verzoekjesklassement
 
Weesblij
39
Josefini
34
Mis
21
Daphne
18
Claudia, Peet
11
Isabella
10
Beernd
8
Sparce, Deh Haagh
6
Gerda, Rozebeer
4
Deviant, Peter, JPK
3
Bliss, Heleen, Marco, Marina, Mammoet, Petra, Roderick, Spammie
2
A., Alijne en Janine, Dirk, Funkyspam, Gewebkijk, Henkjan, Hubbers, I., Ina, Indica, Joke, Karolien, Lisa, Maaike, Marleen, Mariëlle, O., Peter en Petra, Randy, RJ, Sander, Sunbeam, TulipFairy, Various, Vlerx, Xixulon, Zezunja, zus van Beernd
1
 
Moblog
Google
Laatste artikelen
Juna en de buik 
 
Ze zeggen: "Nog héél even
en dan komt ze er wel uit
en dan mag jij met haar spelen
en dan eten we beschuit"
 
Straks is er nóg een kindje...
Ik geloof het nog niet echt
ook al staat er al een wiegje
waar ze straks wordt ingelegd
 
Ik wil wel weten wie ze is
maar er is geen raampje en geen luik
Toch geef ik vast een kusje
aan mijn zusje in de buik
 
Voor Gewebkijk, die een gedichtje wilde over een tot nu toe enig kind dat een broertje of zusje krijgt. Foto gemaakt door Ariane Kok.
Lees meer...   (12 reacties)
En zo kan het gebeuren dat je log zomaar een langzame dood sterft. Altijd nog beter dan een langzame, pijnlijke dood, maar toch. Misschien zijn het de zwangerschapshormonen die me zo inspiratieloos maken. Aan de andere kant: het kan evengoed de voltooiing zijn van een proces dat zich al jarenlang aan het voltrekken is. Je kunt die hormonen ook niet van alles de schuld geven, dat is wel erg makkelijk.
 
Neem nu het verzoek van Daphne: een gedicht over hoe wij onze kinderen later vertellen over de goede, oude tijd toen er nog sneeuw viel en natuurijs bestond. Dat verzoekje staat er volgens mij al een jaar of zo, en nóg is er geen gedichtje aan gewijd. Zo'n langstaand verzoekje is niet goed voor mijn werklust: het voelt nu te veel als een taak in plaats van als een uitdaging. Maar nieuwe verzoekjes die zo af en toe binnen komen, negeer ik dan weer compleet. Nou zijn het wel altijd verzoekjes om gedichtjes voor de crècheleidster, voor sinterklaas, enzovoorts, maar toch. Iets meer beleefdheid had ik mezelf toch wel toegedicht (ahum).
 
Ik zal daarom maar weer eens een poging doen om met frisse blik naar Daphnes verzoekje te kijken. Het helpt misschien als u met gevat, sprankelend commentaar komt en nieuwe uitdagingen aan mijn voeten weet te werpen, zonder daarbij de verwachtingen bij voorbaat hoog te spannen. Alvast veel succes gewenst.
 
En laat ik dan maar in godsnaam aan dat gedichtje beginnen. 
 
 
 
Je kunt die muts wel afdoen nu.
Ontwikkel jezelf maar van die sjaal.
Met dertien graden boven nul
is dat wat theatraal.
 
Alsof je stiekem maar blijft hopen
dat Sipkema weer heve sil,
door god persoonlijk weergezonden
 om ijs, om pret, om ’s hemelswil

Vergeet het kind, het is voorbij,
het zal nooit vriezen, sneeuwen weer.
De jaarrond herfst bezit ons land
en koek en zopie is niet meer.
Lees meer...   (21 reacties)
Het dorp van mijn ouders - Berkel en Rodenrijs, tegenwoordig gemeente Lansingerland - is de afgelopen decaden nogal veranderd. Als Randstedelijke groeikern is het vooral de laatste jaren enorm uitgedijd, en nieuwbouwwijken worden ook nu nog steeds - kredietcrisis of niet - gebouwd. Er is een nieuwe weg gekomen, de N470.Over deze weg, en de veranderingen die die met zich meebracht, is een website gestart: www.eenbekendeweg.nl. En daarop staat een filmpje over mijn vader! Met speciale aandacht voor zijn tuinkabouters. Kijk maar (klik!):
 
Albert de kabouterman 
 
 
Lees meer...   (8 reacties)
 
 
Eindelijk is het zover: www.eenhelepiet.nl staat online! Vanaf nu kunt u dus voor een luttel bedrag sinterklaasgedichten op verzoek bestellen bij ondergetekende. Komt dat zien en spread the news
Lees meer...   (16 reacties)
 
Dit virus - het vertrok, maar steeds vertraagd
Het bleef het liefst een béétje langer duren
Toch heb ik het beslist niet weggejaagd
Het heeft mij best behaagd, die vele uren
 
waarin ik snoot en snurkte en versnipt
vergeefse telefoongesprekken voerde
waarin ik ongehoord en nondescript
van "dee" en "aben" en wat "diesjes" roerde
 
De ratel die mijn borstkas raspen deed
Mijn keel die het niet langer wilde slikken
Het rillen in mijn rode, warme plaid
De hoest waarin ik soms dreigde te stikken...
 
Nu is het weg, op zoek naar wéér een kneus
Ik voel mij nu nog leger dan mijn neus
Lees meer...   (14 reacties)
Het is alweer een poosje geleden - wat zeg ik? misschien wel jaaaaaren! - maar nu is het dan weer eens zover: ik ben getagged. Door Peet. Dat houdt in dat ik zes vragen mag beantwoorden die anderen vóór mij (onder wie Peet) ook al beantwoord hebben. In hoeverre het interessant is om te lezen weet ik niet, maar laat ik mijn plicht niet verzaken! Oh wee!
 
1) What were you doing 10 years ago?
 
Eind augustus 1998 studeerde ik af (jaja, ik ben een enorm oude muts) en als ik me niet vergis, ging ik snel daarna op vakantie. Naar Turkije, voor een week. Dikke kans dus dat ik daar heerlijk genoot van de zon met mijn toenmalige geliefde, of dat ik net terug was en verheugd de foto's aan het inplakken was - dat deed je nog in die tijd. Ik woonde in mijn studentenkamer op de Janvossensteeg te Leiden en zou na mijn natuurkundestudie nog een studie Filosofie van de natuurkunde gaan doen, bij good old atheïst Herman Philipse en zijn toenmalige promovendus (diens precieze naam ben ik vergeten - hij was in ieder geval ook natuurkundige). In mijn levensonderhoud voorzag ik door werkgroepen Wiskundige procesbeschrijving aan eerstejaars biologiestudenten te geven, en ik gaf een dyslectische biologiestudent uit Schagen (Maarten) privéles. Het leverde meer op dan de studiebeurs die ik voorheen ontving en die na vijf jaar maar eens was opgehouden (in die tijd duurde een studie natuurkunde eigenlijk nog gewoon vier jaar). Helaas begonnen de fictieve tijdreizen, omgekeerde causaliteit, absoluutheid dan wel relativiteit van ruimte en tijd etc. me in no time de keel uit te hangen, waardoor ik binnen anderhalve maand al het bijltje erbij neer gooide.
 
 
2) What are the 5 things on your to do list today?
Gezien het tijdstip (22:16) zal er vandaag weinig meer gebeuren, afgezien van het beantwoorden van deze vragen. Maar wat er vanochtend op mijn lijstje stond:
 
1) Naar het postkantoor (gelukt, heeft tevens drie Dikkie Dikjes opgeleverd voor Juna)
2) Boodschappen doen (gelukt)
3) Was afhalen en opruimen (ten dele gelukt, niet alles bleek droog te zijn hoewel de was er al sinds zondag hangt)
4) Juna naar mijn ouders brengen op de fiets zodat ik zelf...
5) ... voor een echo naar Capelle a/d IJssel kon, samen met mijn vader.
 
Daarnaast heb ik nog ongepland het gat in Juna's prinsessenpyjama genaaid - hetgeen zij zeer magisch vond - dus ik mag niet klagen.
 
3) Snacks you enjoy  
Chocolade, koekjes, taart, chips van alle soorten en smaakjes, en eigenlijk allerlei ongezond lekkers. Toch snack ik niet bijzonder veel, want normaal gesproken hebben we dit alles niet in huis. Maar stop mij in een huisje op Texel met een megazak Euroshopper chocoladekruidnootjes en hij is binnen een mum van tijd leeg.
 
4) places you have lived
Volgens mij ben ik deze vraag al eerder tegengekomen, maar dat mag de pret niet drukken.
 
- Ik begon op de Zuidersingel te Berkel en Rodenrijs vanaf dag 1. Daar werd ik namelijk geboren.
 
- Vier jaar later verhuisden mijn ouders en ik naar een ander huis op dezelfde singel, een stukje verderop.
 
- Als eerstejaarsstudent verhuisde ik naar de Klikspaanweg te Leiden, een studentencomplex. Geweldige tijd met een communeachtig huisleven, dat uiteindelijk door relatiestrubbelingen en huishoudelijke onmacht in elkaar stortte. De maden dreigden onze vuilnisbak, ons bankstel en onszelf te verslinden...
 
- ... dus verhuisde ik naar Hooigracht 28, een huis met vier Njord-jongens en vier meisjes. Eveneens een gezellig huis, hoewel niet iedereen daarbij even betrokken was. Zo herinner ik me ene Christa vooral van de gillende neukpartijen die zij met haar geliefde hield op haar kamer op de begane grond, en waarvan het hele huis mocht meegenieten. Verder erg gezellig dus. Alleen betaalde ik wel een fortuin voor een minuscuul kamertje met uitzicht op een blinde muur, terwijl huurbaas Zaalberg weigerde mijn bel te repareren, dus verhuisde ik naar...
 
- de Janvossensteeg. Daar woonde ik met twee redelijk op zichzelf levende huisgenoten, van wie één een afgestudeerd arts. Zijn vader bezat het huis. Leuk kamertje, leuke huurprijs, leuke omgeving, maar helaas wilde vader het huis verkopen. Dus zat er niets anders op om weer te vertrekken, en wel naar...
 
- de Onafhankelijkheidsweg te Leiden. Daar zat ik in onderhuur in het huis van vrienden die voor een half jaar naar Zuid-Afrika waren vertrokken. De ultieme gelegenheid dus om mijn eigen spullen naar de schroothoop (lees: Kringloopwinkel) te brengen en die van hun te gebruiken. Prima appartementje, omgeving minder leuk.
 
- Omdat ik in Rotterdam ging werken en het treinen al snel beu was - en bovendien het huis uiteindelijk toch weer moest ruimen - huurde ik een flatje in Rotterdam Lombardijen, op de Dumasstraat. Een 1-kamerappartement, dus ik sliep in mijn huiskamer. Maar er was wel een bad! De buurt in Rotterdam-Zuid leek op het eerste gezicht niet al te best, maar in praktijk viel dat reuze mee.
 
- Vanwege mijn onderzoek, dat zowel in Groningen als Rotterdam plaatsvond, verbleef ik doordeweeks bij mijn toenmalige geliefde in Groningen. Een prachtig groot appartement op de Vismarkt, hartje centrum, boven de Society Shop. Dat laatste had wel als nadeel dat je 's avonds en op zondag eerst een groot metalen rolluik voor de winkel omhoog moest doen (elektrisch) voordat je naar binnen kon, en daarna moest dat ding weer naar beneden natuurlijk. Limbodansen verkortte de wachttijd.
 
- Toch kwam ik jaren later weer in Leiden terecht, alwaar ik met mijn huidige geliefde ging samenwonen in de Merenwijk - Torenmolen. Mooi licht appartement en altijd lekker warm :-) Maar wel huur en niet al te groot, geen tuin bovendien, dus toen onze dochter geboren werd was het tijd om eens verder te kijken...
 
- En nu woon ik in Rotterdam Schiebroek, in een erg mooi huis (vind ik zelf, anders hadden we het natuurlijk niet gekocht) uit 1937, met tuin en plek genoeg voor Juna en haar toekomstige broertje of zusje.
 
5) what are 5 things you would do if you were a Billionaire?
  • een extra Prius kopen voor mezelf (niet enorm nodig of spectaculair, maar ik ben toevallig bezig met de eventuele aankoop van een auto dus dit schiet me als eerste te binnen)
  • de werkster niet eens in de week, maar om de dag laten komen
  • een heel lief iemand inhuren die 's ochtends Juna uit bed haalt, aankleedt en te eten geeft, zodat wij een uurtje langer kunnen slapen
  • het LUMC naar Rotterdam laten verhuizen, zodat ik geen reistijd naar mijn werk meer heb
  • een personal trainer inhuren die me eindelijk kan laten inzien dat sporten leuk is, zodat ik (na de bevalling uiteraard) voor het eerst een getraind, gespierd lichaam heb en wellicht wat conditie
  • de rest maar naar het goede doel dan, want ik kan weinig anders verzinnen dat me werkelijk een beter humeur zou bezorgen en wat ik niet nu ook al zou kunnen doen/betalen...
6) Who will you tag in turn?  
Hmmm... weet ik niet. Wie wil? Graag ook Hyves-vriendjes reageren!
Lees meer...   (8 reacties)
Dat mijn plas ooit nog geld waard zou worden, had ik niet gedacht. Toch is het zo. Nu ik weer zwanger ben, toont Moeders voor Moeders (onderdeel van Schering-Plough BV) plots interesse in mijn urineproductie. Tijdens mijn vorige zwangerschap is er nooit om gevraagd, maar de Rotterdamse verloskundige wees me er wel op. Gisteren kwam dus de vrouw van Moeders voor Moeders bij me op bezoek. Omdat ik er vanuit ging dat ze een vrijwilligster was, ben ik erg aardig tegen haar geweest (ze wilde desondanks niets van me drinken). Nu ik inmiddels weet dat Moeders voor Moeders bij een commercieel bedrijf hoort, vermoed ik dat ze er gewoon voor betaald wordt om vieze plaspraatjes te houden, maar ze bleef alsnog best aardig dus ik hoef me geen zorgen te maken over eventuele verspilde vriendelijkheid.
 
Mijn plas is dus geld waard, en wel omdat er een zwangerschapshormoon in zit. HCG heet het, en het zorgde er onder andere voor dat ik een paar weken terug extreem moe was en vaak misselijk. Nu, na 12 weken zwangerschap, valt dat alweer reuze mee, maar blijkbaar heb ik nog steeds hCG in de voorraad.
 
Organon maakt van de hCG in mijn plas medicijnen, zoals Pregnyl, waarmee de eisprong gestimuleerd kan worden. Heel handig voor vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Tot mijn verbazing kan hCG ook gebruikt worden om mánnen vruchtbaarder te maken, en om niet-ingedaalde balletjes bij jongetjes alsnog hun bestemming te laten bereiken. Wie weet hoe zwangerschapshormoon in godesnaam balletjes omlaag stuurt, mag het zeggen.
 
Hoe dan ook: mijn huishoudgereedschap is nu uitgebreid met een spierwitte plastic beker met handvat en schenktuitje, en enkele groene kratten gevuld met groene plastic flessen met draaidop. Daarin bevindt zich een chemisch goedje dat gespecialiseerd is in het houdbaar maken van plas, en het stinkt nog veel erger dan dat. In plaats van naar de wc ga ik nu dus naar de maatbeker. Kleine moeite, groot plezier dacht ik, maar dat valt nog best tegen. Het geeft toch wat gedoe, vooral als er een nieuwsgierige dreumes de wc in wil om mee te kijken. Waar hou je die maatbeker? In de pot, zodat je er (nog net) boven kunt hangen? Of moet je die hele pot maar even vergeten? En het is ook heel raar om na het plassen niet te hoeven doortrekken. Maar ja, alles voor het goede doel.
 
Hoewel, goede doel... Het hormoon is inmiddels ook synthetisch na te bootsen las ik, dus wellicht ben ik alleen de kas van Organon aan het spekken. Die er volgens eigen zeggen ook niet rijk van wordt trouwens, want het winnen van hCG uit urine "verloopt via een ingewikkelde en kostbare procedure. Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het hormoon op." Tja, daar doe je het dan allemaal voor. Oh ja, en voor het milieu natuurlijk, want Moeders voor Moeders gaat de hormoongeripte urine nu gebruiken om er kunstmest van te maken. Denk er eens aan, als u nog eens een zak met korrels in huis haalt voor de moestuin.
 
Hoe het ook zij, morgen ga ik op vakantie naar Texel en ik neem mee: een groene krat met groene schroefdopflessen en een plasdrang van heb-ik-jou-daar.
Lees meer...   (29 reacties)
Marga is vrienden geworden met Trudy
en Joost is nu vriend met Natasja
Chantal is vrienden geworden met Peter
en Karlijn is bevriend met Sandra
 
Hoe slecht kan het gaan met de wereld
als vriendschap ontstaat, wonderbaar!
Gerfred wil naaktzwemmen met Franciska
Ach, wij hyven zo veel van elkaar
Lees meer...   (12 reacties)
Vroeger (ik spreek hier over de jaren nul, en zelfs nog wat nuller dan nu) plaatste ik regelmatig tamelijk absurdistische crypto's op deze site. Mijn toen nog trouwe lezersschare wist die met verve op te lossen, een feit waarvan het cryptoklassement rechts in beeld nog een stille getuige is. Tegenwoordig bedenk ik zelden nog crypto's, omdat ik immers een oud, fantasieloos en degelijk mens ben geworden. Dat verandert echter subiet als ik onder werktijd crypto's mag bedenken. Zo bedacht ik onlangs samen met een eveneens cryptocreatieve collega een crypto voor op de achterkant van ons blad. Omdat we voor een medisch centrum werken, besloten we ons te beperken tot ziekten, aandoeningen en aanverwante zaken. Vandaar de "cryptokrank". De uiterste inzenddatum voor de boekenbon van 20 euro is inmiddels verstreken, dus neem ik aan dat ik de cryptokrank nu ook wel op mijn eigen blog mag plaatsen. Misschien vindt u er ook nog wat aan (tweedehands is niet vies). Volgende week vrijdag volgt de oplossing. En oh ja, natuurlijk zijn er weer punten te scoren! Als vanouds :-)
 
 
Horizontaal
1 Komt zeker veel voor onder rijke gepensioneerden? (12)
5 Wel kijken, niet zien (5)
7 Je boft maar met zo’n ziekte (7)
10 Een woedende trommel, verfrummeld tot propje (8)
11 Die mankeert niets (behalve dat) (11)
13 Je hebt maar mazzel met zo’n ziekte (3)
15 Als Klink een half toontje lager zingt, dan wil het nog
wel eens gaan etteren (5)
17 Zoveel kramp dat je ze beter maar kunt verkopen? (12)
18 Pas op of het drumstel valt uit elkaar! (19)
19 Zo te horen hoeft de brandweer hiervoor niet uit te
rukken (8)
20 De voornaamste klacht (9)
28 Zeker geen Head&Shoulders gebruikt voordat hij in
de auto stapte... (10)
30 Kunstzinnige bloem in een gewricht (7)
31 Stomp me en ik krijg er een extra (5+3)
32 Hongerige gast (7)
34 Een vegetariër kan hier geen vruchten van plukken (9)
35 Belabberd ziektebeeld (8)
36 Hoe gaat het nu met dit ziektesymptoom? (5)
 
Verticaal
1 Klaag maar lekker over je alledaagse ziekte (5)
2 Wat ‘n vervelende organen in het museum (9+7)
3 Spookachtige gevoelens (11)
4 Handig voor timmerlieden (10)
6 Onkwetsbaar voor eigen vervoer (10)
8 Aan die smalle peddelboot mankeert verdorie van alles!
(3+8)
9 Het is feest, Bien, waar is-ie dou? (9+4)
11 Verhoging op de boerderij (10)
12 Vind je dat? Ik vind spaghetti prettiger... (8)
14 Lief boos zijn maakt het er niet beter op (11)
16 Helemaal de weg kwijt – vlakbij Naaldwijk (6)
21 Vet! Om je tampons in mee te nemen (8)
22 Schaapachtig worden (10)
23 Een soort string, maar bekt minder lekker (9)
24 Liever niet, tenzij met Maria (3)
25 Door potloden te grazen genomen (9)
26 Applaudiseer toch eens, zak lucht! (8)
27 Meer iets voor verlegen viervoeters (8)
29 Ach, ik heb toch zó’n hekel aan die ziekte! (7)
33 De Europese Commissie als lapmiddel tegen deze
jeuk? (6)
37 Kun je goed rondjes mee lopen (1+5)
 
Succes! :-D
Lees meer...   (52 reacties)
Eerst had je Bomen voor koeien, nu heb je Bomen voor bejaarden. Mag ik ook een boompje van u?
Lees meer...   (11 reacties)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl